Nepal: niet voor mietjes! - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Geja Urk - WaarBenJij.nu Nepal: niet voor mietjes! - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Geja Urk - WaarBenJij.nu

Nepal: niet voor mietjes!

Blijf op de hoogte en volg Geja

22 November 2009 | Nepal, Kathmandu

Nepal: Niet voor mietjes

Hier is ie dan: Mijn allereerste weblog vanuit Nepal, geschreven vanuit een stoffige hotelkamer in hoofdstad Katmandu waar ik vandaag nog niet uit ben geweest, behalve om in het (even stoffige) hotelrestaurant ontbijt te nuttigen. De reden voor al deze passiviteit? Ik kan zeggen dat het mijn buikgriep is en dat ik daarom dicht bij een toilet moet blijven (een echt toilet dat is, niet een gat in de grond waar je als westerling kramp in je benen van krijgt) maar om eerlijk te zijn ben ik simpelweg enorm lui vandaag. Dat komt: (zei ze op z’n urkers…) Nepal is geweldig, echt een prachtige plek. Het landschap hier is onvergetelijk: eindeloos groen omlijst met de hoogste bergen in de wereld. Die bergen zijn zo gigantisch majeustieus dat het voor de gemiddelde Nederlander niet eens voor te stellen is. Overal zijn enorme gletjers, watervallen en woeste rivieren, rijstvelden, fruitbomen en oerwoud. En overal zijn mensen, bezige mensen. Mensen aan het oogsten, eten, slachten, onderhandelen, versieren, verkopen, eten, spelen, bedelen, schoonmaken, eten, schreeuwen, bouwen, koken , eten, eten, eten enz. Ze zijn overal, en als ze er niet zijn dan is er wel bewijs dat ze er zijn. Overal ligt afval. Bergen afval. Mount Afvalrest. En door die bergen met afval bewegen zich duizenden honden, ratten, geiten en (natuurlijk) koeien. Laatstgenoemde onderscheiden zich van dat andere tuig door hun heiligheid, gekenmerkt door een rode stip op hun voorhoofd. Net als de mensen hier trouwens, rode stippen all around. Dave zegt dat het lijkt of ze constant onder sniper vuur liggen. Dus ja, het is soms alsof je op een andere planeet bent beland. Constant kom je ogen en oren tekort om alle indrukken te verwerken. Overigens komt mijn dove oor aardig van pas, naast het gaspedaal en stuur is de claxon het meest gebruikte onderdeel van de auto’s, bussen en motor’s hier. Wanneer je een bus neemt, en we nemen hier nogal wat bussen omdat het de handigste en goedkoopste manier van ergens komen is, draai je je een wiplash om maar niks te missen. En dat is aardig moeilijk gezien je in een plaats geperst bent die bedoeld is voor 1.50 m hoge Nepalezen. En je hebt een slapende driejarige op schoot. En een blerende geit naast je. En dat alles gemiddeld 8 uur lang. Want Nepal is geen plek voor de ongeduldigen. Ze lijken er een sport van te maken om iedere weg zo onbegaanbaar en lang mogelijk te maken. Onderweg stop je een aantal keer (voor een uur ofzo) om wielen en stuurassen te vervangen, stenen van de weg af te halen en honden tussen de wielen vandaan te schapen (en ja, we hebben deze laatste drie dingen meerdere keren meegemaakt). Ander verkeer is een enorme hinder wat zo snel mogelijk omzeild dient te worden, maakt niet uit hoe smal of hoog de weg is. Dit alles gaat uiteraard gepaard met luid getoeter en geschreeuw en gaat daarnaast, volgens de buschauffeurs, noooooit fout. Natuurlijk zouden ze dat niet kunnen zeggen als het wel een keer fout was gegaan, je kunt niets navertellen als je van een kilometer hoge klif sodemietert. Ach, het is goedkoper dan een pretpark kaartje voor een beetje adrealine zullen we maar zeggen.
Dus jullie begrijpen dat dit alles zeer opwindend maar tegelijk ook doodvermoeiend is. Wij voelen ons honderdentachtig maar zijn om 10 uur ‘s avonds echt aan het eind van ons latijn. Daarom besloten we een paar dagen na aankomst de grote stad te ontvluchten en lekker ontspannen te gaan wandelen in de bergen. Van te voren natuurlijk research gedaan en de Annapurna trek leek ons wel wat. Oja, en toen ik zei ‘research gedaan’ en ‘leek ons wel wat’ bedoelde ik natuurlijk ‘Dave had research gedaan’ en ‘het leek hem wel wat’. Ik ben niet zo’n planner. Classifeer mezelf meer als het avontuurlijke type. Lui, zouden sommige mensen het noemen. Na de Annapurna trek ben ik 1 van die mensen. Classifeer mezelf nu als lui en naief.
De Annapurna regio in Nepal een een onderdeel van de Himalaya’s waar een aantal zeer hoge bergen gelegen zijn. En met hoog bedoel ik HOOG mensen. De meesten van deze bergen zijn 7000+ m en een aantal hoger dan 8000 m. Even ter vergelijking, de hoogste berg in de Europese Alpen, Mont Blanc, is niet hoger dan 4900 m. Dus dat is hoog.
Nou is de Annapuna trek een wandeling door dit gebied, eigenlijk van het ene bergdorp naar het andere bergdorp. Het is over 250 kilomerter lang en duurt ongeveer 2 weken. Iedere dag loop je dus een bepaalde afstand en klim je een bepaalde hoogte. Tot zover de informatie die Dave mij gaf over deze trek. Dat en een paar foto’s van schitterende uitzichten. Dus ik was om. Ik bedoel, wat is 250 kilometer in 2 weken, mijn vader en moeder deden er 100 binnen 24 uur. Bovendien loop je van dorp naar dorp en lig je iedere avond in een lekker warm bed en kun je je douchen. Kijk, dat bedoel ik nou met naief. Die manier van denken heeft me al zovaak in problemen gebracht dat ik nu wel eens beter moest weten maar nee…. Geja ging lekker relaxt wandelen in de bergen.
Het eerste besef dat het misschien, heel misschien, wel eens moeilijk zou worden dan ik dacht was toen we de avond voor vertrek ‘Into Thin Air’ keken, een film over een groep bergbeklimmers die in problemen tijdens het beklimmen van Mount Everest. Negen van hen komen om het leven. Aan het eind van deze film merkte ik op: ‘ Tjonge, ik snap niet wat die mensen bezield hoor, waarom zou je in vredesnaam jezelf dat aan willen doen? Een mens hoort niet op die hoogte te komen, tenzij het in een comfortabele jumbojet stoel is! Pfff, ik zou voor geen goud hoger dan 3000 m gaan.’
Dave keek me aan en zei toen schamperend: ‘ Ge, je begrijpt toch wel dat we op de de trek van morgen hoger dan 5400 m gaan?’
Shit. Natuulijk was het nu veel te laat om nog terug te krabbelen. Plus het feit dat hij het waarschijnlijk al wel tegen me had gezegd maar dat het zonder de visuele ondersteuning van een film niet echt was aangekomen. Dat stomme plaatjes geheugen van mij ook. Maar nu zat ik er aan vast. 5400 meter. 1000 meter hoger dan het puntje van Mount Blanc. Ongeveer 600 Urker vuurtorens op elkaar gestapeld. En die vind ik al zo hoog. Oja, had ik al gezegd dat ik een beetje last van hoogtevrees heb?
Maar goed, tassen waren gepakt en de volgende dag begon de reis naar Besisahar, het beginpunt van de trek. Van daaruit was het omhoog van dorp naar dorp, iedere dag een paar honderd meter tot een plek genaamd Manang welke op ongeveer 3000 meter lag. Daar zouden we een paar dagen rusten, om te acclimatiseren. Het geval wil namelijk, wanneer je op die hoogte bent er een aantal verontrustende dingen met je lijf kunnen gebeuren. Je hersens kunnen opzwellen, je longen vol met vocht lopen, afschuwlelijke migraine krijgen en 24/7 overgeven. Sommige mensen overlijden. Hoogteziekte noemen ze het. Iets waar Dave me ook pas tijdens de trek over vertelde. Ik vreesde met grote vreze voor mijn Hollandse gestel, wat gewend is aan een gemiddelde hoogte van 3 onder zeespiegel. Maar je kan natuurlijk altijd omkeren wanneer je last krijgt en het nog niet te erg is. En dan dat klere eind weer terug lopen. Wat we een verontrustend groot aantal mensen zagen doen. Het eerste stuk, tot Manang ging verrassend goed. Ok, de bedden waren niet meer dan schuimrubberen schoenzolen, warme douches een onbekend begrip, en des te hoger je komt des te kouder het wordt (ook zoiets waar ik niet bij stil had gestaan…) maar hey, ik had het echt naar mijn zin! Ik herinnerde hoe leuk ik het lopen vond, de uitzichten waren werkelijk adembenemend (de foto’s die Dave me had laten zien waren er niks bij), mensen erg vriendelijk (terwijl ze je een poot uitdraaien voor het eten en drinken daar, maar ach, die moeten ook leven), geen rommel en lawaaierig verkeer en vooral: de weg was makkelijk. Een fijne stabiele weg zonder ingewikkelde landslides of klimparijen. Meeste uitdaging lag in het ontwijken van de eindeloze stoeten van bepakte muilezels en de zogenaamde ‘porters’. Nou deze porters zijn wat aparts. Ze dragen spullen (meestal bagage van toeristen die ze inhuren) over de trek van dorp naar dorp. Nou heb ik het niet over een klein backpackje, met 5 tot 10 kilo erin, zoals wat wij droegen. Ik heb het over pack’s die veelal groter zijn dan zijzelf, met 30 tot 60 kilo aan rotzooi erin. En ik bedoel rotzooi. Het is werkelijk ongelofelijk wat ze over de bergen sjouwen: kippen, hout, sinasappelen, rijst en vooral HEEL VEEL bagage. Wij hebben ons verbaasd over wat sommige mensen meenemen op zo’n trek. Hun gehele gardarobe, kookgerei, eten(je kan iedere maaltijd in een restaurant eten voor 5 tot 10 euro per dag) enzovoorts enzovoorts. Werkelijk, waar een mens niet zonder kan. En dan heb ik nog niet eens het meest ongeloofelijke deel van dit verhaal verteld: De porters dragen al deze zooi op 1 en dezelfde manier: met hun hoofd. Echt, ze maken een hoofdband vast aan hun pack, of mand of whatever en doen die om hun voorhoofd. En zo ploeteren ze een berg over.
Jullie begrijpen dat ik, na het zien van deze mensen, me voor nam om deze trek helemaal uit te lopen. Fuck hoogtezieke of 5400 meter, als zij het kunnen met hun hoofdband packs en korte beentjes dan moest ik het zeker kunnen. Dus met al deze overmoed was ik degene die tijdens onze acclimatisatie/rust dagen in Manang voorstelde om naar een nabij gelegen toeristatractie te gaan: Een ijsmeer in de bergen. Het wordt namelijk aangeraden om tijdens je rustdagen wandelingen naar hoger gelegen gebieden te maken. Op die manier kan je lijf rustig wennen aan hoogtes, omdat het ‘s avonds weer in een lager gelegen gebied slaapt. En dit meer was hoger, 1100 meter hoger om precies te zijn. Het informatie centrum zei dat het het ons ongeveer 3,5 uur zou kosten om daar te komen. Een simpele calculatie zou ons vertellen dat we dan ieder uur ongeveer 350 meter zouden moeten klimmen, een hoogte waar we tot dan toe ongeveer een halve tot hele dag over deden (de afstand was dan uiteraard langer, maar toch). Alarmbellen hadden moeten rinkelen maar nee, ze bleven stil. Moet die van mij toch maar eens naar Ansien Klokkewinkel brengen. Jullie begrijpen de uitkomst van dit verhaal. De hele ijsmeer trip was een drama. Het duurde eindeloos, en na iedere beklommen berg wilde ik me op de grond gooien en als een direjarige schreeuwen: Zijn we er nou nog niehiehiehiet???!!!! Na 1,5 waren we beiden he-le-maal kapot van de hoogte en vermoeidheid: geen adem, koppijn en simpelweg niet meer je ene voet voor je andere kunnen zetten. En dan toch doorgaan he, want als de 1 wilde opgeven dan wilde de ander niet onderdoen en dus gingen we door. Na 4,5 uur van puur op je tandvlees lopen bereikten we eindelijk ons doel: het ijsmeer. En nou wil iedereen natuurlijk weten of het het waard was. Nou geloof me: al was het meer van puur goud geweest dan was het het nog niet waard geweest!
De dag na dit avontuur waren we natuurlijk nog stuk en hebben we heerlijk gerelaxed met film’s kijken in de lokale bioscoop. Ja echt, Manang op 3200 meter hoogte had een biooscoop. Ok, het assortiment films was ietwat verjaard (oa 7 years in Tibet en Touching the Void), maar de banken waren van super zacht yakhaar en er werd een houtkachel gestookt. En voor 250 rupies (ongeveer 2 euro) krijg je popcorn en thee bij je film. Na die dag waren we helemaal klaar voor het laatste deel van de reis, de klim naar Thorung La: de pass op 5400 meter hoogte, die ons 2 dagen zou kosten. Ik had me op het ergste voorbereid, dacht dat elk van deze 2 dagen net zo erg zou zijn als de ijsmeer dag. Maar de eerste dag bracht ons verassend snel naar onze eindbestemming: de basiskamp aan de voet van de piek. De volgende dag moesten we 1200 meter omhoog en daarna 1800 meter naar beneden in 1 dag. Mentaal had ik me voorbereid op het ergste. Opstaan om 4 uur ‘s nachts (rond 8 uur begint het te waaien dus het is beter om vroeg te gaan) en van daaruit alleen maar klimmen klimmen klimmen. Ik ging voorop, zoals altijd (ik klim iets sneller dan Dave maar ik denk dat hij het gewoon leuk vind om naar mijn kont te kijken) en zette mijn verstand op nul. Dit zou lang en moeilijk worden. Ik zou erg moe worden. Zo moe dat ik mijn ene voet niet meer voor mijn andere zou kunnen zetten. Ik probeerde op mijn ademhaling te letten, wilde niet buiten adem raken zoals bij de ijsmeer klim. Ik was zo geconcentreerd bezig dat ik helemaal verrast was toen ik ineens vlaggen en blije mensen zag in de sneeuw. We waren er! Zomaar ineens, in 3,5 uur! En ik was niet eens moe! Ik denk dat ik zelden zo trots ben geweest als op die koude klif.
De 1800 meter naar beneden was natuurlijk geen pretje maar ach, niets kon mij van mijn roze wolk krijgen. Heb het toch maar even mooi geflikt, grietje uit het laagste land van de wereld. Mijn weg gemaakt vanuit het dak van de wereld waar mensen overleven op wortels, aardappelen en rijst naar de andere kant van de berg waar er een heuse weg is, met verkeer zonder oren en een staart. Wat overigens betekende dat ik van plan was geen stap meer te verzetten zodra we daar aankwamen. Gelukkig begreep Dave dat, en hij wilde eigenlijk ook lekker lui zijn. En vlees eten, want tijdens onze trek hebben we overleefd op Dal Bhat, een vegentarisch tradioneel Nepalees gerecht, wat erg lekker is maar na een week je neus uitkomt.
En als jullie denken dat het relaxen geblazen was na deze dodentocht in kwadraat, think again. Omdat we toch in het juiste gebied waren, en niet een 13 uur durende bustrip terug wilden maken, besloten we een gezellige wild water rafttrip te maken. Definitie van een wild water raft trip (voor zover de naam nog niet alles zegt): Met 10 man in een plastic rubber boot een kolkende rivier afvaren met 1 gids achterin de boot (= de minst gevaarlijke plek, zo slim zijn ze wel) die afwisselend: ‘peddelen’ of ‘vasthouden’ roept. Iedereen herinnert zich vast nog wel de ‘wild water ride’ in Slagharen. Nou zoiets, maar dan 8 uur per dag lang. Dus… Drie dagen en 30 bijna doodervaringen later namen we toch die bustrip van 13 uur (schade: 3 dode kippen en 1 lekke band) en zijn we terug in Katmandu. En jullie begrijpen dat ik vandaag niks doe. Nou ja, niks. De hotelkamer maakte me dodelijk allergisch en ben daarom verhuist naar het dakterras; met uitzicht over de stad en de bergen in de achtergrond. Moest 6 trappen op om hier te komen en vind dat beweging zat voor vandaag. Bovendien stikt het hier van de ratten (1 zit me al een uur te bespieden en komt langzaam dichterbij) en dus heb ik mijn ’wildlife’ quota ook weer gehaald. Dave kan trots op me zijn ;)

In ieder geval, vermaak me kostelijk, vertel me hoe het daar is gesteld!

Dikke poes

• 22 November 2009 - 14:32

Francisca Drijver:

Lieve Geja,

Laat me genieten van je avonturen, vergeet de volgende keer de foto's niet.
    Hoe het 'daar' gesteld is zul je vanzelf achterkomenen. Op dat soort momenten kun je beter in Nepal zijn.

Dikke poes.

• 22 November 2009 - 14:35

Jannine:

Eindelijk....!!! Ze leven nog...!! :D:D

• 22 November 2009 - 16:18

Gerrit Barends:

Dat noem ik nog ers een verslag! (Sprak hij met een jaloers ondertoontje in zijn stem:D)

X

• 22 November 2009 - 21:59

Sepke:

Heerlijk!! Wat een prachtige belevenissen!
    Veel plezier op jullie verdere wereldreis.
    Groetjes

• 23 November 2009 - 04:57

Geja:

Dat is nog eens ruw ontwaken.

Urk, en vooral Marian, Wim en Babette, in gedachten ben ik bij jullie.

poes

• 23 November 2009 - 06:21

Judith:

Lieve Gé,
    Wat ben je toch een ontzettend mooie verhalenschrijver!! Ik zag je helemaal voor je daar in de bergen ploeterd. Ik ben blij dat je het er goed vanaf hebt gebracht en tja de oude wijsheid is waar: Je moet respect hebben voor de bergen en ze niet onderschatten;-)

Wat heb je een ontzettend mooie fotolijst gekocht! Hij hangt al en ik geniet er iedere keer van als ik er langs loop.

geniet van de reis.

Dikke kus Judith

• 23 November 2009 - 09:03

Mirjam:

Hahaha wat vertel je je belevenissen toch weer zeer humoristisch! Klinkt echt fantastisch, behalve het klimmen. Je weet ik behoor namelijk ook tot het chronisch lui syndroom haha. Ik mis je lekkere! Geniet ervan. Ik zit heerlijk burgerlijk aan mijn bureau op kantoor, hard aan het wensen dat ik jou was op dit moment haha

• 23 November 2009 - 12:16

Mardien:

I looooooooove you!! (nou ja vooral je verhalen dan hihi) nee grapje hoor, klinkt weer super hoe je het daar hebt, enne is de liefde nog niet bekoeld voor dave na zijn klim-inluis-actie? (of beter opletten de volgende keer....) have fun! Poes

• 23 November 2009 - 12:27

Sanne:

klinkt gezellig...en met zon verhaal zou je denken zelfs canada over te kunnen halen om te hiken!:)
    kus

• 23 November 2009 - 22:13

Mierande:

He Geja, geweldig ik ben helemaal weer terug in Nepal. Wij zijn na 1 dag alweer teruggekeerd door de buikgriep... dus respect voor je klim in de bergen. Gaaf man dat jullie daar zijn en vooral die local bus... zijn jullie ook al in het oerwoud van Nepal geweest? Veel plezier nog op je reis verder.

• 24 November 2009 - 17:53

Ries:

foei foei,ze kunnen van jullies belevenissen wel een real life soap maken!!
    geniet ervan,maar laat mij maar lekker op een strandbedje ergens in turkije ofzo mn vakantie vieren.
    groetjes vanuit Urk

• 24 November 2009 - 20:00

Eunice:

Ha geja,
    fijn om wier wat van je te leezen!
    En ik bin groos op je ouwe sportieveling...
    vuul plezier nog en groetjes aan dave..

xx

• 25 November 2009 - 10:52

Cel:

nice...heerlijk weer wat van je te lezen. Geweldig verhaal..geniet en kijk uit..missyouloveyoukussss

• 25 November 2009 - 10:59

Liefste Geja,

Hoe het hier is gesteld, weet je inmiddels....
    Ik ben trots op je dat je niet hebt opgegeven, dat doorzettingsvermogen heb je van niemand vreemd :D
    Ik mail je nog privé, hou onbeperkt van je, poes voor jou en Kiwi Dave

Je moepien

• 25 November 2009 - 14:15

Alice:

Eindelijk een reisverslag, een teken van leven. Wat schrijf je ook heerlijk. Geniet ervan en kijk uit naar je volgende verslag.
    Dikke poes ook aan Dave

• 26 November 2009 - 12:35

Cel:

ook voor je lieve vent natuurlijk!

• 28 November 2009 - 09:09

Liefste maotjen!!!!

Zitten jullie weer zonder Internet?
    Ik heb geen idee of jullie Nepal al verlaten hebben, lees/hoor dat vast nog wel
    Op aanraden van Gerrit Barends heb ik een sms ingesteld, zodra je nu een blog plaatst krijg ik een smsje, dat is makkelijk toch?
    Vanmorgen (zaterdag 28 november) heb ik je de beloofde mail gestuurd
    Je papa is aan het klussen bij Wils in haar nieuwe huisje, en zei gisteren; Ik moet Geja haar blog nog lezen.... dus dat gaat hij vandaag of morgen doen
    Ik doe je ook maar de groeten en een poes van Tim, je zou haast denken dat hij niks met computers heeft....;)
    Hoop snel wat van je te horen

Wat goed is blijft....

SENI SEVIYORUM

• 01 December 2009 - 18:44

Papa:

Lekker lekker moatjen van mij
    Ik las je(kleine) verslag een zondag en door alle gebeurtenissen hier op urk en het feit dat jij zover weg zit was en ben ik gewoon heel erg anwinneg naar je!
    Maar dat neemt niet weg dat je weer een heerlijk reisverslag hebt geschreven en waar je het allemaal vandaan tovert echt ongelovelijk!
    Ik weet dat de traditie eigenlijk wil dat ik nu weer een verhaal moet opdenken uit je jeugd, maar door alle toestanden ben ik gewoon een beetje leeg, maar ik beloof je dat ik de volgende keer weer in mijn geheugen ga graven!
    heel veel dikke kussen en kijk goed uit xxxxxx

• 01 December 2009 - 20:52

Jeroen & Willy:

he lovekoppel aan de andere kant van de wereld.
    geweldig verslag van jullie dodemanstocht, wat een geweldige ervaring lijkt me dat.
    hier op het onrustige Urk,waar een jongen van 14 voor een meissie wordt vermoord gaat het gewone leven weer verder..........
    kheb vanavond met je vader weer van het ijzer weten te winnen en zit nu totall-loss in huus.
    ikga zelf in februari naar curacao voor m'n werk en ga dus ook efn een avontuur tegemoet.

kalman en goed goan

• 01 December 2009 - 21:41

Christa:

Wat een veraol minsen. Echt super dat juulie dit doen. In je skreven et zo neer dat je er aost zellef bij binnen.

Greetz,
    Christa

• 07 December 2009 - 06:18

Jannetjun!!:

Lieve Geertjen

Gisteren vergeten te vragen, wil je hier ook foto's plaatsen?
    Zal ik dan foto ruimte voor je kopen?
    Is het een idee om je tweede reis bovenaan te zetten?

Love you always

• 07 December 2009 - 11:22

Diny:

Hoi Geja,
    Wat een schitterend verslag. Schrijven kun je. Ook het avontuur is je niet vreemd. Jullie beleven wel heel wat.
    Wim en ik zouden het erg leuk vinden om jullie in Sri Lanka te ontmoeten. Wij zijn daar van 12 januari tot 22 februari in hotel Seashells in Negombo.
    Hopelijk dus tot ziens
    liefs en groetjes
    Diny

• 07 December 2009 - 11:25

Oal:

Heel leuk om al jullie belevenissen te lezen.
    Ik ben best wel een beetje jaloers op jullie. (want de geest is nog jong) Maar op mijn ouwe dag zal het niet meevallen om al die belevenissen te ondergaan, laat staan te verwerken. Dus wij houden ons maar bij Sri Lanka. Ook een heel leuk land, dat zul je wel merken. In ieder geval een hele spontane bevolking met een open mind. Wie weet zien we jullie daar nog?
    Je hebt een erg leuke manier van schrijven. Je zou bij terugkomst best een boek kunnen schrijven. Een event. titel zou kunnen zijn "Urker maotjen op warreld reaze" Of "De belevenissen van een warrelds maotjen". Ik zal het zeker kopen!
    Pas goed op je zelf en aol gien fratsen eut!
    Een dikke poes van oal
    (Willem)

• 07 December 2009 - 14:34

Madbo:

Ik las dat je nu op een strand ligt met beachbarretjes en palmboompjes.
    Hier wordt het tijd voor de sneeuw en de kerstboom.

poes ok an de grote Kiwi

• 07 December 2009 - 16:18

Mirjam:

Waar blijven de foto's????? Maak me jaloers! Ps: 17 december 2010 zorgen dat je thuis bent. Want (OH MY GOSH) I'm getting married haha! Het is echt zo. Trouwens je komt in mei thuis toch? Vlieg je daarna naar kiwi land? Anders vlieg ik dan mee. Ik heb overleg hier gehad en ik mag vier en zelfs wel 5 weken achter elkaar vrij nemen. Dus ik kom zowieso, waar je je op dat moment ook bevind. Mijn aanstaande gaat niet mee, die gaat naar het WK in Zuid Afrika. xxx

• 07 December 2009 - 16:19

Mirjam:

hahaha ik in een trouwjurk. Oh my!

• 07 December 2009 - 16:43

Aline:

Migtig minsen, oe kan de slikhoogte joe ooit nog bekoren.......:) Heerlijk om van je te lezen. Ik mos vooral lachen om ut feit dat jie "gewoen"mit een 3 joarig wildvreemd keend op skoot zitten; in dan............as klapper op de vuurpeil; mit een blerende geit noast je....!!! In dan zien ik in gedachten een witte geit mit rooie ogen (some things never change) zo'n geit (of bok wat was ut eigenlijk) sting er ok in de spuulteun....., woar wai oenze "warreltreaze" oflegden, ieeeeeeeeel lange gelienen....

Wat ik m'n nou ofvroeg; wat eet je doar nou vor vleas? As die koenen heilig binnen, is ut dan varkensvlees (likt m'n toch ok niet?) Of is ut Kip wat de Klok slaat?

Ik lees ut vast wel in een volgend verslag. Ier is ut koud, is de suunter net ut laand eut in oefent Nathan net "Er is een kindeke" op z'n Cornet....., zo'n doof oor zou ier ok wel van pas koemen....ut wort evengoed karst, al eaw ik nog echt ielegoar gien idee/zin doaran. Oe doenen juulie dat?

Vor nou, poes
    x Aline, ok namens Bram en Nathan

• 07 December 2009 - 22:08

Willie :

Hallo lieve Geja ,

Man minsen , wat un avontuur , in wat ew je un duurzettingsvermugen !!!!
    Jelui ewen mai voorbai estreeft mit je barg beklimmen ...
    3800 meter was de barg die ik ooit ew beklommen ,
    Wat mooi om te lezen , In wat kan ik mai die loofte goed indinken , Maar ok de trots
    ............
    Dat raften dat liek mai verschrikkelijk ..oe liebe man ...
    Hoevuul keer zeen je nou dat je bijna dood blieven ?....
    Wil je niet zo gevoarlijk doen ....asjeblieft zou ik bijna zeggen !
    .....

nou ik bin verhuust in ew ut mooiste hussien van urruk ekriegen ge ....echt superleuk in hielegoar in de karssfeer epimpt !
    Goed, ik hoop dat jelui ok wier omme koemen un keertjen , in dan kun jelui ut zien ....
    Ik bin ok arreg trots op menzelluf , maar ok vreselijke trost op joe bloem .......
    Doen Dave de groeten, in lot ie goed op je passen .....
    Ik hou van je , in un arreg dikke poes

• 08 December 2009 - 23:01

Klaas De Boer Urk:

Die Geja, wat maak jij wat mee. Wist helemaal niet van het bestaan van deze site, anders was ik e gevolgd op al je reizen. Had nu veel te lezen en te kijken. Maar vond het geweldig! Blijf je volgen op je reizen. Een lieve groet van Klaas de Boer. Berechja Urk!

• 10 December 2009 - 05:06

Je Moepien:

Oe likt dat?????

Zondag aan de telefoon zei je; ik ga morgen op internet!!!
    Vandaag is het donderdag 10 december, 6 uur s morgens, dus bij jou kwart voor 11, en nog niets
    Geja lala.... ;)
    Ik ga je met sms bestoken vandaag, wil toch echt wel even weten hoe het gaat met Dave en jou

Dikke poes, LY onbeperkt

• 11 December 2009 - 13:35

Mirjam:

Lekkere, heb je ook gesmst maar weet niet of je hem krijgt. Het is de bedoeling dat ik 30 juni in Australie aankom (mei kon ik toch niet weg, ze hadden liever dat ik in juli ging). Dan blijf ik een halve week in Sidney denk ik en dan vlieg ik naar jou toe twee weken. Waar zit je dan ongeveer? En heb je dan tijd om een road tripje te doen? Laat even weten want ik wil mijn ticket binnen nu en twee weken defenitief boeken. xxx

• 15 December 2009 - 18:54

Albert Snoek:

wat een verhaal!
    maar wel heerlijk om weer te lezen

• 16 December 2009 - 06:39

Cel:

He mop, heb je mijn mailtje ontvangen? weet niet of t adres goed is..:)
    Dikke zoen!

• 19 December 2009 - 08:40

Francisca Drijver:

Lieve Gé (Mag ik je zo aanspreken?)

Nederland bereidt zich voor op de kerstdagen: de boodschappentassen zijn loodzwaar. Vreten en zuipen op aarde, dat is voor de mensen een welbehagen.
    Ik heb heb nog een mooi kerstverhaal voor je, gepikt van iemand anders, maar daar heb ik schijt aan. Komt -ie:

Dakloos verwaarloosd kind

En zo gebeurde het dat de arme bijstandsmoeder beviel van haar kleine meisje ergens in de Bijlmer. Ze wikkelde het kindje in een haddoek. Op datzelfde moment stapten 3 wijze ministers bij de koningin naar binnen. 'Ga het kind zoeken,' beval de koningin, 'want ik wil het wat kerstgeschenken geven.'

De eerste minister zei: 'Koningin, hou uw mond dicht. U mag niet praten in dit land, dat zijn onze normen en waarden.' De tweede minister, die gul de banken van geld voorzag zei: 'ik heb nog wat geld in de staatskas voor dit arme kind, laten we dat maar schenken.' De derde minister, die belast was met vervoer zei: 'hoevel kilometers moet ik rijden om het kind te vinden? Ik wil graag de kosten per kilometer op het kind verhalen. Dat trek ik van het geschenk af, betalen zal dat kind.

De koningin trok een beteuterd gezicht en zweeg. De drie wijze mannen stapten in hun auto's met chauffeur en gingen op zoek. Tenminste, dat dacht de koningin. Maar bij de poort van het paleis was de eerst minister het kind allang vergeten. Met zijn laptop op schoot mailde hij naar het Europees Parlement in Brussel. 'Europeanen moeten normen en waarden leren, schreef hij. Een goed voorbeeld zijn de Nederlanders, die betalen het meeste aan de EU. Laat ieder land daarom een voorbeeld aan ons nemen en maak mij president van Europa. Hij glimlachte en drukte op verzenden.

De tweede minister werd gebeld op zijn mobiel. Of hij eerst nog even langs de bank wilde komen om 4 miljard te storten. Anders viel de bank alsnog om. 'Oh nee hé,' mopperde hij door de telefoon. 'Alweer? Oké, ik kom eraan.' In vliegende vaart reed de minister naar de bank.

De derde minister keek op zijn kilometerteller. O, o, dacht hij. Die kilometerheffing gaat veel te veel kosten. Zonde van het geld. Als ik nu parkeer wordt de file korter en dat scheelt co2 in de lucht. Hoeveel co2 komt er eigenlijk uit een luier, vroeg hij zich af en zonder dat hij er erg in had krabbelde hij "luierbelasting" in zijn agenda.

Maar de arme moeder had helemaal geen geld voor luiers. Met haar huilende baby klopte ze aan bij de voedselbank. 'Wij zitten vol,' riep een medewerker. 'Er is geen plaats voor nog een arm gezin.' In haar wanhoop bedacht de moeder een plan. 'Als ik dat kind nou te vondeling leg bij het ziekenhuis, misschien wil iemand er dan voor zorgen.' Ze wikkelde het kindje nog wat steviger in de handdoek en schreef haar naam op een briefje. Liefdevol legde ze het neer op de parkeerplaats achter de eerste hulp. Op een afstandje zag ze hoe haar baby werd gevonden door spelende kinderen. Opgelucht haalde ze adem.

De volgende dag tijdens de vergadering zwegen de drie wijzen. Niemand durfde te zeggen dat ze het kind waren vergeten. De eerste minister doorbrak de stilte. 'Laten we het vandaag hebben over de probleemjeugd,' zei hij. 'Die rot kinderen moeten normen en waarden leren.' 'Jah dag,' zei de tweede. 'Daar is zeker geld voor nodig. En dat is toevallig opperdepop.' 'Dan moeten we die falende ouders zwaarder belasten,' zei de derde. 'Dat zal ze leren.' Hij bedacht direct een belastingmaatregel voor reizende ouders, schafte de toelage op kinderopvang af en schrapte de aanrechtpremie voor thuisblijvende moeders. 'Dat is nog maar het begin,' gniffelde hij.

Op de derde dinsdag van september zat de koninging met een pruillip in de ridderzaal en las de troonrede voor. 'Beste ouders,' sprak ze. 'U moet de komende jaren langer werken en meer betalen. Ook moeders van kleine kinderen moeten werken. Dat is namelijk goed.' De koningin zweeg en zette haar leesbril op. Toen las ze verder. 'Dat is namelijk goed voor de economie.'

En hoe het afliep met dat kleine meisje? Zij kwam bij jeugdzorg terecht, kreeg een voogd en verhuisde naar de crisisopvang. Daarna ging ze naar een pleeggezin en naar een volgend pleeggezin. Toen kreeg ze een andere voogd en ging naar het kindertehuis en weer naar een ander kindertehuis. Niemand hield eigenlijk van het meisje en voor ze het wist was ze dakloos. Net als al die andere verwaarloosde tieners. Ze zwierf een beetje rond tot ze op een dag haar grote liefde tegen kwam. Een knappe jongen met een glimmende auto. Hij overlaadde haar met kado's, noemde haar schatje en gaf haar snoepjes waar ze een beetje duizelig van werd. En op het toppunt van hun liefde verkocht hij haar. Zomaar op straat in hartje Amsterdam.

• 20 December 2009 - 00:57

Nico:

hoi hoi
    zo ff een berichtje van mij,nico(t achterhuis)
    net thuis,met 40 naar huis,sneeuw,wind en min 6 je pa en ma gesproken op t ahuis
    gaat goed met je en je zit ver weg en WARM !den k nog ff een mailtje sturen tis nu 155 uur
    mooi dat t goed gaat ( niets doen luieren en bakken in de zon !!
    prettige feestdag groeten aan je kereltje en je moe stuurt morgen een mail vertelde zij
    GENIET ervan
    groetjes nico
    nglerum@home.nl

• 20 December 2009 - 23:39

Jannetjen:

Lieve Ge en De ;)

Beloofde mail getikt, wat foto's van hyves gepikt, ook van Esther en Hendrik op hun trouwdag, jammer dat je daar niet bij kon zijn hé? :cry:
    Maar ik ben dus wel wat vergeten...... wanneer zet jij de foto's op die site :?:

Poes

• 21 December 2009 - 05:56

Cel:

we want more..we want more..Iedere dag kijk ik, tevergeefs, of er weer wat moois te lezen is..helemaal niks..:(
    Hier ligt zo'n 20 cm sneeuw en is t koud, een witte kerst zit er dit jaar wel in! Vind het wel gezellig, mij hoor je niet klagen (zolang ik de deur niet uit hoef haha..)

hoop snel weer wat te lezen van jullie mooie avonturen!

Dikke zoen van ons allemaal

• 22 December 2009 - 05:36

Cel:

en wat foto's te zien..jullie zijn potverdorie al 2 maanden op pad en lees pas 1 blog en zie nog geen een foto! Wat gaan we hieraan doen? Ik geef je nog een week en vanaf dan ga ik je iedere dag, op je hyves, hotmail en deze site spammen, samen met je moeder. Ik heb t nog niet aan haar voorgesteld maar ik geloof dat ze wel 'ja' zegt ;)
    dikke kus

• 22 December 2009 - 15:13

DE MOEDER!!!!!:

@ Marcella....

Mee eens, klik iedere dag deze site aan, en mijn mail :mad:

• 22 December 2009 - 18:28

Papa:

Laatste kans!!!!!
    Luister ik heb in die verre rimboe ook nog een moat zitten (zijn naam begint met een R) en als ik die op je afstuur voor wat foto"s en een blog dan ben je er nog niet hoor!!!
    Die is wel wat gewent om wat mensen onder druk te zetten!
    Maar even alle gekheid op een stokje het wordt echt tijd dat je weer wat van je laat horen en zien!!
    En vele kleintjes maken ook een grote he! ik bedoel doe dan wat vaker een klein verslag dan weten we ook wat vaker hoe het daar is!!!
    Maar neemt niet weg dat ik toch onbeperkt van je hou en dat ik je mis!!!
    dikke kus lekkere

• 23 December 2009 - 07:36